Bemutatkozás


 

P1011476

Kis családi vállalkozásunk a Balaton-felvidéken, a Bakony lábainál meghúzódó Nemesvámoson található, mintegy 5 km-re Veszprémtől.

Elsősorban tejjel, tejtermékek előállításával foglalkozunk, másodsorban pedig mezőgazdasági munkákat – kaszálást, rendsodrózást és bálázást – vállalunk.

Jelenleg tizenegy tehenünk adja az „alapanyagot” a sajtkészítéshez. Természetesen a sajtokon kívül túrót, tejfölt, vajat és ordát is készítünk.

100_5325100_5289

Termékeinket helyben értékesítjük (Nemesvámos, Perkáta u. 4.). Amikor mód nyílik rá, részt veszünk borkóstolókon, falunapokon és egyéb kistérségi rendezvényeken.

A közelmúltban jogosulttá váltunk az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület által meghirdetett, nemzetközi láncolathoz csatlakozó „A vidék minősége” embléma használatára, mely bizonyítja, hogy sajtjaink megállják helyüket vidékünk minőségi termékei között.

Elteto Balaton felvidek_A vid...

A legfontosabb, amit az általunk előállított élelmiszerekről tudni kell, hogy teljesen természetes anyagokból, tartósítószer, ízfokozó és kemikáliák nélkül készülnek – oly módon, ahogy azt nagyapáink is tették. A túrót az aludttejből, a tejfölt az aludttej tetejére feljött tejszínből készítjük. A gomolya sajtokhoz is csak ecetet és sót adunk, némelyik fűszernövény, amivel ízesítjük őket, a kertünkben terem.A sajtok füstölését a házi füstölőben végezzük bükkfával, amitől gyönyörű aranyló színt kapnak.

P1011457

Ahhoz, hogy joggal mondhassuk: természetes vagy biotermék, az alapanyagnak, vagyis a tejnek is olyannak kell lennie, ami mentes a kémiai anyagoktól. Mi ezt is kiküszöböltük, hiszen állataink takarmányozása – csakúgy mint a régi időkben – fűszénával, lucernával, árpával, kukoricával, búzával történik, egyéb kiegészítő tápot nem kapnak a teheneink.

Állandó sajtkészletünkben megtalálható a friss gomolya sajt – amit közel 10-12 ízben prezentálunk -, az érlelt sajtok natúr és füstölt változatban, a kenhető orda krém, valamint a nagy kedvenc, a füstölt parenyica.

Ezeken túlmenően (amikor időnk és energiánk engedi) újabb és újabb sajtokat igyekszünk kreálni. Ilyen ínyencség például a viaszban érlelt tarkaborsos sajt vagy a fűszeres ordarudacskák.

Reméljük, hogy a nálunk készített finomságokkal hozzájárulunk vendégeink gasztronómiai élményeinek gazdagításához!